Όπως έχουν τα πράγματα, στη Νέα Δημοκρατία μπορεί κανείς να κάνει ό,τι νομίζει – εκτός από ένα: να τα βάλει με τον Άδωνη Γεωργιάδη. Μία βουλευτής – η Κατερίνα Παπακώστα – και ένα στέλεχος – ο Βαγγέλης Αντώναρος αποδεικνύουν τον κανόνα, με τον βουλευτή Γιώργο Βλάχο στο ρόλο της εξαίρεσης.

Ο βουλευτής Αττικής είναι ο μόνος που κατάφερε και να ζητήσει την παραίτηση Γεωργιάδη από την θέση του αντιπροέδρου του κόμματος και να μην θέσει – προς το παρόν, τουλάχιστον – εαυτόν εκτός Νέας Δημοκρατίας. Η αλήθεια είναι ότι διέπραξε το αδίκημα άπαξ – προφανώς του διαμηνύθηκε αμέσως ότι στην επόμενη έξοδο έχει διόδια και το πράγμα έληξε (;) κάπου εκεί.

Γιατί όμως ο Κυριάκος Μητσοτάκης εφαρμόζει τον «κανόνα Άδωνη»; Το πράγμα είναι μάλλον απλό: τα προερχόμενα από το ΛΑΟΣ στελέχη διασφαλίζουν στον πρόεδρο της ΝΔ μία επικοινωνία με το υπερσυντηρητικό κοινό στα δεξιά του κόμματος. Για έναν πολιτικό που κουβαλά – πέρα από το επώνυμό του – και την φιλελεύθερη παράδοση του αειμνήστου, η παρουσία του κ. Γεωργιάδη αποτελεί επένδυση εκλογικής προσέγγισης με κοινά που δεν ξυπνούν και κοιμούνται με το όνειρο να δουν «τον Κυριάκο πρωθυπουργό».

Μπορεί – λόγω της ταύτισης με τον Αδωνη Γεωργιάδη - ο κ. Μητσοτάκης να αντιμετωπίζει την κατηγορία ότι στρίβει το τιμόνι της ΝΔ προς τα δεξιά , αλλά κάτι τέτοιο πολύ λίγο τον απασχολεί: το κομμάτι του μεσαίου χώρου που τον ακολουθεί δεν το κάνει στο όνομα του φιλελευθερισμού, αλλά με αντι- ΣΥΡΙΖΑ λογική - άρα, δεν τους προβληματίζει το «κλίνατ΄ επί δεξιά».

ADVERTISING

Βεβαίως, για ένα κόμμα εξουσίας , οι οπαδοί είναι είναι δεδομένοι – αλλά δεν φτάνουν από μόνοι τους για να εκδοθεί το εισιτήριο για το Μέγαρο Μαξίμου. Για τον κ. Μητσοτάκη , όμως, είναι απαραίτητοι και οι κεντρώοι ψηφοφόροι που τρομάζουν στην ιδέα μίας διακυβέρνησης Γεωργιάδη με ...πρωθυπουργό τον Κυριάκο.

Ωστόσο, μετά τα συλλαλητήρια , ο κ. Γεωργιάδης – όπως και τα στελέχη της δικής του πορείας – έχουν ακόμα μεγαλύτερη αξία για την ηγεσία της Νέας Δημοκρατίας. Βλέπετε, είναι οι μόνοι που μπορούν να συνομιλήσουν στον δρόμο για τις κάλπες με τους οπαδούς του στρατηγού Φράγκου. Ο φιλελευθερισμός μπορεί να περιμένει στο ακουστικό του...

*Ο Στέφανος Τζανάκης είναι διευθυντής του News247.gr