Ο κ. Δημήτρης Πολιτόπουλος πρόεδρος του Ελληνικού Οργανισμού Ανακύκλωσης μίλησε στο Ραδιόφωνο 24/7 και στην εκπομπή του Προκόπη Αγγελόπουλου, Βουτιές στην Ενημέρωση.

Ο κ. Πολιτόπουλος αναφέρθηκε στο νομοσχέδιο του ΥΠΕΚΑ για τη χρήση πλαστικής σακούλας, σύμφωνα με το οποίο από 1/1/2018 θα υπάρχει χρέωση 0,03 λεπτών του ευρώ για κάθε σακούλα σούπερ μάρκετ.

Όπως δήλωσε, δεν μπορεί να είναι σίγουρος για την επιτυχία του μέτρου, ωστόσο η χώρα μας είναι υποχρεωμένη να εναρμονιστεί με τις σχετικές Ευρωπαϊκές Οδηγίες, ενώ παράλληλα θα πρέπει να μειωθεί κατά ένα μεγάλο ποσοστό η χρήση των μικρών σακούλων.

Εξήγησε, επίσης ότι οι οξοδιασπώμενες σακούλες, δυστυχώς αποδείχθηκε ότι ήταν περισσότερο επικίνδυνες, διότι τα μικρά κομμάτια στα οποία διαλύεται, περνούν στην τροφική αλυσίδα και για αυτόν το λόγο θα απαγορευθούν.

ADVERTISING

Πολιτόπουλος

Όπως τόνισε είναι πρωτίστως υποχρέωση της Πολιτείας και της Τοπικής Αυτοδιοίκησης να ενημερώσουν σωστά τους πολίτες, ώστε να γίνει κατανοητό γιατί αποτελεί επιτακτική ανάγκη η δραστική μείωση της χρήσης πλαστικής σακούλας.

Ως προς την τακτική που ακολουθείται, ο πρόεδρος του ΕΟΑΝ επισήμανε ότι πρόκειται για έναν κοινό δρόμο με τα άλλα κράτη της Ευρώπης και σημείωσε ότι το κόστος για την αγορά της κάθε σακούλας θα επιστρέφεται ανταποδοτικά στους πολίτες όπως για παράδειγμα μέσω της διανομής τσαντών πολλαπλών χρήσεων και προγραμμάτων κοινωνικής ευαισθητοποίησης.

Τέλος, ο κ. Πολιτόπουλος ανέφερε ότι στη χώρα μας αναλογούν από 250 ως 370 σακούλες ανά κάτοικο, ενώ ο στόχος είναι μέχρι το 2019 ο αριθμός αυτός να πέσει στις 90 και το 2025 η αναλογία να φτάσει μόλις στις 40 ανά κάτοικο.