Τη θέση ότι το ελληνικό Δημόσιο έχει ήδη παραιτηθεί όλων των αξιώσεων που μπορεί να είχε από την υπόθεση της Siemens εξέφρασε η υπεράσπιση ενώπιον του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων, ζητώντας την αποβολή από πολιτική αγωγή τόσο του Δημοσίου όσο και του ΟΤΕ.

Συγκεκριμένα, οι συνήγοροι υπεράσπισης που εξέφρασαν τη θέση τους, υποστήριξαν πως με την αμετάκλητη συμφωνία συμβιβασμού που υπεγραφη μεταξύ Siemens και ελληνικου Δημοσίου το 2012, το τελευταίο δέχθηκε αποζημίωση, ύψους 270 εκατομμύρια ευρώ, αφού πρώτα παραιτήθηκε από οποιαδήποτε αξίωση. Παράλληλα, υπήρξε ο ισχυρισμός ότι αυτό καθ' αυτό το Δημόσιο, που το επίμαχο διάστημα ήταν μέτοχος του ΟΤΕ, δεν υπέστη βλάβη. Έτσι, σύμφωνα με τους υπερασπιστές, το ελληνικό Δημοσιο δεν μπορεί ούτε να παρασταθεί στη δίκη για τα "μαύρα ταμεία" της Siemens, ούτε να διεκδικήσει περαιτέρω αποζημίωση.

Αναφορικά με τον ΟΤΕ, επισημάνθηκε κατά την ακροαματική διαδικασία ότι ο Οργανισμός δύναται να παρασταθεί, σύμφωνα με πάγια νομολογία, μόνο όμως για το αδίκημα της παθητικής δωροδοκίας, που φέρονται να διέπραξαν τα στελέχη του, και όχι για τις πράξεις της ενεργητικής δωροδοκίας και του ξεπλύματος βρώμικου χρήματος.

ADVERTISING

Αξίζει να σημειωθεί πως για το Γερμανό κατηγορούμενο Γιουνγκ, κατά το συνήγορό του, Δημόσιο και ΟΤΕ δεν μπορούν να παρασταθούν ως πολιτικώς ενάγοντες, καθώς εκκρεμεί σε βάρος τους αγωγή, με την οποία ζητεί να δηλώσουν ότι δεν έχουν αξιώσεις από εκείνον.