Νέα επίθεση στη Γερμανία και προσωπικά στην Άνγκελα Μέρκελ, εξαπέλυσε την Κυριακή ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, κατηγορώντας την για «ναζιστικές πρακτικές» σχετικά με τις απαγορεύσεις συγκεντρώσεων για το τουρκικό δημοψήφισμα.

"Όταν τους αποκαλούμε ναζί, αυτοί αισθάνονται άβολα. Διαδηλώνουν την αλληλεγγύη τους. Ειδικά η Μέρκελ. Όμως αυτή τη στιγμή καταφεύγεις σε ναζιστικές πρακτικές", είπε ο Τούρκος πρόεδρος σε ομιλία του που μεταδόθηκε τηλεοπτικά.

Και συνέχισε: "Ενάντια σε ποιον; Στους αδελφούς μου Τούρκους πολίτες στη Γερμανία και στους αδελφούς υπουργούς», που προσπάθησαν να μεταβούν στη Γερμανία για να διεξαγάγουν εκστρατεία υπέρ της διεύρυνσης των προεδρικών εξουσιών στην Τουρκία, πρόσθεσε.

Ο Ερντογάν είπε, επίσης, ότι η κρίση στη σχέση με την Ευρώπη τις τελευταίες μέρες "έδειξε ότι έχει ανοίξει μια νέα σελίδα στον εν εξελίξει αγώνα εναντίον της χώρας μας" και κατηγόρησε την Ευρώπη ότι υποστηρίζει την τρομοκρατία, τονίζοντας: "Ο χορός μεταμφιεσμένων τελείωσε!", χωρίς να δώσει διευκρινίσεις.

ADVERTISING

Νωρίτερα, η Τουρκία η είχε εκφράσει την οργή της για την κίνηση των γερμανικών αρχών να επιτρέψουν φιλοκουρδική διαδήλωση στην Φρανκφούρτη, η οποία πραγματοποιήθηκε το Σάββατο με τη συμμετοχή πολλών που έφεραν διακριτικά του PKK.

Την ίδια ώρα, η Γερμανία εκφράζει την έντονη δυσαρέσκειά της για φυλάκιση χωρίς δίκη, του γερμανικής και τουρκικής εθνικότητας, δημοσιογράφου Ντενίζ Γιουτζέλ, ανταποκριτή της εφημερίδας Die Welt, ο οποίος κατηγορείται για τρομοκρατία.

Ο Ερντογάν χαρακτήρισε τον Γιουτζέλ «πράκτορα της τρομοκρατίας» και «δήθεν δημοσιογράφο», κατηγορώντας τη Γερμανία ότι τον φιλοξένησε για ένα μήνα στο προξενείο στην Κωνσταντινούπολη προτού παραδοθεί στην αστυνομία.

Πηγή: France24, φωτό: AP Images / Kayhan Ozer)