Στα άκρα οδηγούνται οι σχέσεις μεταξύ Λονδίνου και Μόσχας, με αφορμή τη δηλητηρίαση του ρώσου διπλού πράκτορα Σεργκέϊ Σκριπάλ και της κόρης του, με την Τερέζα Μέι να ανακοινώνει την απέλαση 23 ρώσων διπλωματών.

Η Ρωσία είναι «ένοχη» για τη δηλητηρίαση του πρώην ρώσου διπλού πράκτορα δήλωσε ανοιχτά σήμερα η βρετανίδα πρωθυπουργός, που προχθές το είχε θέσει πολύ πιο κομψά.

Τους δίνει μάλιστα προθεσμία μιας εβδομάδας προκειμένου να εγκαταλείψουν τη χώρα.

«Όλοι όσοι έχουν ταυτοποιηθεί ως αδήλωτοι μυστικοί πράκτορες έχουν απλά μια εβδομάδα να φύγουν» είπε η Μέι πριν από λίγο στο βρετανικό κοινοβούλιο, επιβεβαιώνοντας τις σχετικές πληροφορίες που κυκλοφόρησαν νωρίτερα μέσω του Sky News.

ADVERTISING

Mei

 

«Αυτή θα είναι η μοναδική μεγαλύτερη απέλαση των τελευταίων 30 ετών, αντανακλώντας το γεγονός ότι δεν είναι η πρώτη φορά που το ρωσικό κράτος έχει ενεργήσει εναντίον της χώρας», τόνισε η βρετανίδα πρωθυπουργός.

Η Μέι είπε ακόμη ότι θα ακυρωθούν οι επαφές υψηλού επιπέδου με τη Ρωσία. Σε αυτό το πλαίσιο ακυρώθηκε η πρόσκληση προς τον υπουργό Εξωτερικών της Ρωσίας Σεργκέϊ Λαβρόφ. Επισήμανε, μάλιστα, πως το Ηνωμένο Βασίλειο ήθελε καλύτερες σχέσεις με τη Ρωσία, κατηγορώντας τον πρόεδρο Πούτιν για την εξέλιξη. «Είναι τραγικό» που ενήργησε έτσι, τόνισε η βρετανίδα πρωθυπουργός.

Εξάλλου, υπογράμμισε, η απάντηση της Ρωσίας «έχει δείξει πλήρη περιφρόνηση» και η χώρα δεν παρέσχε εξηγήσεις για τον νευροτοξικό παράγοντα που χρησιμοποιήθηκε εναντίον του πράκτορα στην επίθεση. Σύμφωνα με τη Μέι το θέμα αντιμετωπίστηκε με «σαρκασμό, καταφρόνηση και πρόκληση».

Απ' την πλευρά της Μόσχας, ο ρώσος πρεσβευτής προειδοποιεί τη Βρετανία για αντίποινα, όπως μετέδωσε πριν από λίγο το Sky News. «Είναι απαράδεκτες» οι ενέργειες του Ηνωμένου Βασιλείου κατά τη Μόσχα. Σύμφωνα με τον ίδιο, τα μέτρα του Λονδίνου «δεν έχουν καμιά σχέση με την κατάσταση στο Σάλσμπερι».

«Στις 14 Μαρτίου ο ρώσος πρεσβευτής Αλεξάντερ Γιακοβένκο κλήθηκε στο υπουργείο Εξωτερικών όπου ενημερώθηκε ότι 23 διπλωμάτες έχουν τεθεί σε καθεστώς persona non grata. Θεωρούμε αυτή την εχθρική κίνηση ως εντελώς απαράδεκτη, αδικαιολόγητη και κοντόφθαλμη. Όλη η ευθύνη για την επιδείνωση των σχέσεων μεταξύ Ρωσίας – Ηνωμένου Βασιλείου βαραίνει την νυν πολιτική ηγεσία της Βρετανίας» σημειώνει σε ανακοίνωσή της η ρωσική πρεσβεία στο Λονδίνο.

presveia

Το Παρίσι περιμένει αποδείξεις για να λάβει μέτρα κατά της Ρωσίας

Ο εκπρόσωπος της γαλλικής κυβέρνησης Μπενζαμέν Γκριβό δήλωσε ότι ακόμη είναι πολύ νωρίς για να αποφασίσει το Παρίσι ποια θα είναι η απάντησή του στη δηλητηρίαση του Ρώσου πρώην διπλού πράκτορα Σεργκέι Σκριπάλ, αφού το Λονδίνο κατηγόρησε ευθέως τη Ρωσία ότι ευθύνεται για την επίθεση αυτή.

Χαρακτηρίζοντας την επίθεση "πολύ σοβαρή ενέργεια" ο Γκριβό σημείωσε ότι το Παρίσι περιμένει τις αποδείξεις προτού να εφαρμόσει οποιοδήποτε αντίμετρο σε ένδειξη αλληλεγγύης με τον "στρατηγικό σύμμαχό του", τη Βρετανία.

"Από τη στιγμή που θα αποδειχθούν τα στοιχεία, θα ληφθούν αποφάσεις" είπε ο Γκριβό κατά την τακτική ενημέρωση των δημοσιογράφων.

Λίγα λεπτά νωρίτερα η πρωθυπουργός της Βρετανίας Τερέζα Μέι ανακοίνωσε ότι θα απελάσει 23 Ρώσους διπλωμάτες και θα διακόψει τις διμερείς σχέσεις του Λονδίνου με τη Μόσχα.

Με πληροφορίες από Sky News, Guardian