Αυτές οι γεμιστές ντομάτες είναι λίγο διαφορετικές από τις συνηθισμένες. Γεμιστά με γλυκό τραχανά και αρωματικό δυόσμο. Ένα πάντρεμα του φθινοπώρου με τη «βασίλισσα» του καλοκαιριού, που θα μας εισάγει με τον καλύτερο τρόπο σε μια εποχή, όπως η άνοιξη.

Έχω παρατηρήσει πως οι ντομάτες, παρά το "άκαιρο" της εποχής τους, μπορεί να είναι σκέτη αποκάλυψη. Επιπλέον, οι ντομάτες στην αφορά έχουν και πολύ καλή τιμή. Μετά από μια βόλτα στα Γιάννενα όπου βρήκα παραδοσιακό γλυκό τραχανά, αποφάσισα να τις γεμίσω με τραχανά και όχι με ρύζι. Εύκολο, γρήγορο και πολύ νόστιμο φαγητό.

Inline Image

Ένα μυστικό που έμαθα από τη μητέρα μου, είναι τη γέμιση να τη βάζω στη ντομάτα ωμή. Πολλοί τσιγαρίζουν το κρεμμύδι και βράζουν τη γέμιση με το ρύζι (εν προκειμένω τραχανά). Πίστεψέ με όμως, αν αφήσεις τον τραχανά να ψηθεί στο ταψί μέσα στο ζουμί της ντομάτας και τα μυρωδικά το αποτέλεσμα είναι ανεπανάληπτο.

ADVERTISING

ΥΛΙΚΑ

  • 4 ώριμες, γερές ντομάτες
  • 1 φλιτζάνι γλυκός τραχανάς
  • 1 μεγάλο κρεμμύδι τριμμένο
  • 2 σκελίδες σκόρδο
  • 4-5 φυλλαράκια δυόσμο ψιλοκομμένο
  • 2 μικρές πατάτες καθαρισμένες και κομμένες
  • Αλάτι και πιπέρι
  • Καυτερό κόκκινο πιπέρι
  • Ελαιόλαδο

ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑ

  • Άνοιξε το πάνω μέρος τη ντομάτας σαν καπάκι και με ένα κουτάλι βγάλε τη σάρκα. Καθάρισε τα λευκά μέρη και λιώσε σε έναν επεξεργαστή τροφίμων.
  • Τρίψε και το κρεμμύδι με το σκόρδο και βάλε μαζί με τη ντομάτα σε ένα μπολ. Πρόσθεσε τον τραχανά, το δυόσμο και αλατοπιπέρωσε. Ρίξε μπόλικο καυτερό πιπέρι και ελαιόλαδο. Ανακάτεψε καλά.
  • Γέμισε τις ντομάτες με τη γέμιση και βάλε σε μικρό ταψάκι. Άπλωσε τριγύρω τις πατάτες και περίχυσε με την υπόλοιπη γέμιση στο ταψί. Βάλε μισό ποτήρι νερό και αλατοπιπέρωσε το ταψί. Πρόσθεσε λίγο ελαιόλαδο.
  • Ψήσε σε προθερμασμένο φούρνο στους 200oC για 50′ λεπτά περίπου να φουσκώσει ο τραχανάς και να ψηθούν οι πατάτες.

ΣΥΝΤΑΓΗ COOKLEIT