Η ειρωνεία της υπόθεσης, όπως έχει αναφέρει το ΝΒC Sports, στη στήλη “Off the Bench” είναι πως η Kate Upton είδε την καριέρα της να απογειώνεται ως μοντέλο αισθησιακών φωτογραφήσεων, ενώ πρόγονος της ήταν μεταξύ αυτών που σύστησαν στον κόσμο το πλυντήριο ρούχων!

Όπως λένε στην Αμερική η Upton προέρχεται από “old money”, δηλαδή από οικογένεια που για γενιές είχε χρήματα. Ο προπάππους της, Frederick Upton είναι ένας από τους ιδρυτές της Upton Machine Co., της εταιρίας δηλαδή που πρόσφερε το πρώτο μαζικής παραγωγής, πλυντήριο, το 1911. Συσκευές για την περιποίηση των ρούχων υπάρχουν από τον 18ο αιώνα, χωρίς να 'χει εντοπιστεί ποτέ αυτός που την εμπνεύστηκε.

Inline Image

Oι αρχαίοι έπλεναν τα ρούχα, χτυπώντας τα σε πέτρες. Μετά ήλθε το τρίψιμο στην άμμο και το ξέπλυμα στα τοπικά ρέματα. Το πρώτο σαπούνι εντοπίστηκε στη Ρώμη. Ήταν στάχτες που περιείχαν το λίπος από θυσίες ζώων.

ADVERTISING

*Το πρώτο δίπλωμα ευρεσιτεχνίας, για την κατηγορία “μηχανή πλυσίματος και στυψίματος ρούχων”, εκδόθηκε στη Βρετανία, το 1691.

*Το 1782 εκδόθηκε δεύτερο, στον Henry Sidgier. Αφορούσε περιστρεφόμενο, χειροκίνητο, τύμπανο που έκανε θραύση, με τον επιχειρηματία Edward Beetham να πουλάει ουκ ολίγους “μύλους πλυσίματος”, όπως ονομάζονταν. Στην Αμερική το σύστησε ο Hamilton Smith, το 1858.

Inline Image

*Ο Αμερικανός Nathaniel Briggs ήταν εκείνος που πήρε την πατέντα “Clothes Washing”, το 1797. “Χάθηκε” ωστόσο, στη φωτιά του Γραφείου Διπλωμάτων Ευρεσιτεχνιών, το 1836.

*Στις αρχές του 1800 υπήρξε και ένας Γάλλος (ονόματι Pochon) που έφτιαξε ένα κυλινδρικό μεταλλικό τύμπανο, που είχε μέσα οπές και το περιέστρεφε χειροκίνητα πάνω από μια φωτιά.

*Το 1874 ο William Blackstone, από την Ιντιάνα, ήθελε να κάνει ένα δώρο στη γυναίκα του και της έφτιαξε μια μηχανή που απομάκρυνε το βρώμικο νερό από το τύμπανο -και τα ρούχα. Ήταν η πρώτη σχετική συσκευή που μπορούσε να χρησιμοποιήσει κάποιος, άνετα στο σπίτι.

*Το 1893 η Maytag Corporation, η οποία ασχολείτο με την παραγωγή αγροτικών εργαλείων, είχε αναδουλειές και ασχολήθηκε με το αντικείμενο, φτιάχνοντας πλυντήριο ρούχων με ξύλινο τύμπανο.

*Το 1908 η Hurley Machine Company από το Chicago, παρουσίασε την πρώτη ηλεκτροδοτούμενη μηχανή πλύσης. Είχε το όνομα “Thor” και ο εφευρέτης λεγόταν Alva J. Fisher -ψαράς στο επάγγελμα. Είχε γαλβανισμένο τύμπανο και ηλεκτρικό μοτέρ. Πήρε την πατέντα τον Αύγουστο του 1910.

*Το 1908, ένας άνδρας ονόματι Lou Upton κατοχύρωσε αυτή που προκάλεσε “στροβιλισμό” (Whirl) στη βιομηχανία. Είχε ως συνέπεια και τη δημιουργία της εταιρία “Whirlpool”.

Inline Image

Μια στιγμή όμως, να δούμε την εξέλιξη της ιστορίας: το 1908, ο Upton χρησιμοποίησε όλες τις οικονομίες του για να την κατασκευή εξοπλισμού. Η εταιρία του δεν γνώρισε τρελή επιτυχία και όταν ο Upton κλήθηκε να επιλέξει κάτι από την επιτυχημένη επιχείρηση, ως απόδοση της επένδυσης του, διάλεξε τα διπλώματα ευρεσιτεχνίας για το πλυντήριο χειρός. Είχε πιστέψει πως μπορεί να το κάνει να δουλέψει με ηλεκτρικό κινητήρα. Επέστρεψε στο σπίτι του και μαζί με τον θείο του, Emory και τον αδελφό του, Fred στρώθηκαν στη δουλειά και τελικά έφτιαξαν αυτό που ονειρεύονταν. Τότε έφτιαξαν και την εταιρία Upton Machine Company. Τα προϊόντα τους μπήκαν το 1916 στα πολυκαταστήματα Sears και Roebuck&Co., με την επωνυμία Allen. Η αξία ήταν στα 95 δολάρια. Δεκατρία χρόνια μετά, οι Upton συγχωνεύθηκαν με την Nineteen Hundred Washer Company of Binghamton της Νέας Υόρκης, για να ξεσπάσει ο Β' Παγκόσμιος Πόλεμος και να... πάνε πίσω οι δουλειές, με το εργοστάσιο να παράγει πια μηχανισμούς για τα αεροσκάφη και στρατιωτικό εξοπλισμό. Δεν εγκατέλειψε την ιδέα που τελικά έγινε η Whirlpoοl Corporation, το 1949.

ΕΝΑ... BONUS ΠΡΙΝ ΤΟ ΑΝΤΙΟ, ΓΙΑ ΤΗΝ ΗΜΕΡΑ ΤΗΣ ΓΥΝΑΙΚΑΣ

H Upton Machine Company ήταν η εταιρία που σύστησε στον κόσμο και τις πληρωμένες (μετ' αποδοχών) διακοπές, το 1917. Ο ιδιοκτήτης, Lou Upton έγραψε επιστολή προς τους υπαλλήλους, που ήταν όλες γυναίκες, για να ενημερώσει πως θα έπαιρναν μια εβδομάδα πληρωμένη άδεια, για να την περάσουν με τους συζύγους τους. Τότε οι επιχειρήσεις δεν επέτρεπαν τις διακοπές.